torsdag 29 september 2011

Blommig fredag!

Idag är temat "Det är kärlek i luften" och vad kan passa bättre då än att visa lite bilder på Löjtnantshjärtan.




Posted by Picasa

Vill Du se fler bidrag så gå in på Katarinas blogg och titta

Trevlig helg önskar jag Er alla
Mia

onsdag 28 september 2011

Jag skäms....

...nästan över att visa de här bilderna men man kan inte fly från verkligheten. Efter veckor av frånvaro pga tidsbrist så såg rabatten(de andra också för den delen) framför huset ut så här fram till i söndags då jag tog tag i bedrövelsen och rensade bort allt ogräs.Vi hade sol och jättefint väder hela helgen så jag fick mycket gjort i trädgården.

USCH!! man såg inte någon jord för allt ogräs....

Men efter timmar av slit och släp så kan man ju nu visa bilder på en rabatt som man lipper skämmas över längre. Jag är så trött på allt gräs som växer in i rabatterna så det fick bli "fula" plåtskivor runt rabatten och det blev väl inte så pjåkigt trots allt.

Som ni ser så är vi "stenrika", vilket innebär att det inte alls är kul att gräva i rabatterna för var man än sätter ner spaden så stöter man på stenar och dom är oftast inte små heller...men man ska väl inte klaga...dom kan ju flyttas till stenpartiet sen.I bortre änden har jag min lilla pallkrage för bebisväxter på tillväxt och min planteringshörna.
Flyttade även dit lite nya växter...efter den mörkröda dahlian så har jag nu Italiensk oxtunga, praktlysing, rosa myskmalva, vit flox, stockrosor, vit myskmalva, daggkåpa och sist höstöga.

Ägnade också helgen åt att flytta lite buskar som vi kände var felplacerade så det kommer fler inlägg om detta senare.
Avslutar dagens inlägg med lite söta höstaster som blommar så fint nu.


Tack för att du tittade in!

Mia

fredag 23 september 2011

Blommig Fredag "Diamanter är inte eviga"

Temat denna veckan får mig att tänka på alla små diamanter inuti blommor som ser ut på så många olika vis - alla ståndare och pistiller.

Dom varar ju inte för evigt men dom återkommer ju som tur är varje vår och sommar.

För mig är dessa diamanter på tulpanen de ståtligaste av dom alla och efter den kommer fler som alla "gnistar och glimmar" på sitt lilla vis.

Camelia fotograferad på Trädgårdsföreningen i Göteborg. Kan man inte kalla detta naturunderverk för diamanter så vet jag inte...


Tovsippa har en stor i mitten som nästan ser ut att vara täckt av tusen små och sen massor av gula runt om.


Italiensk Oxtunga har en massa vita små tunna hår.


Franska blåmunken har en massa blå/vita små diamantantenner som sticker upp mot solen.


Höstanemonen har en stor i mitten och tusentals små runt om.


Guldakleja med sina många långa spröt med små platta "diamanter" ute i änden.


Stjärnflockan har verkligen 1000 små diamanter.


Spindeltaklökens små gula toppar är fantastiska tycker jag.


Glöm inte klicka upp bilderna för att se ännu tydligare alla små diamanter.
Vill ni se fler tolkningar av veckans tema så titta in här.


Tack för att ni tittade in till mig och vill ni skriva en liten hälsning så gör ni mig jätteglad!

Mia

söndag 18 september 2011

Silversalvia "Salvia Argentea"

Detta är en växt som jag är väldigt kluven till...jag både gillar den och samtidigt inte alls. Den är väldigt fin när den kommer på försommaren med sina små söta och ulliga blad som är alldeles mjuka att ta på. Bladrosetten blir ca 20 cm hög och den blommar andra året och då med ca 50 cm höga stänglar med små vita blommor på, trodde att jag hade nån bild på dessa men tyvärr inte(förmodligen har dom inte fastnat i kameran för jag gillar dom inte)Enligt min smak så är blommorna inte så vackra och dessutom är det så att när blommorna har blommat över så dör den fina bladrosetten och kommer inte tillbaka förren nästa år....trodde jag... men detta året så lurade jag den och tog bort blomstängeln direkt när den kom upp för att testa och se vad som hände.....JO!! bladen blev kvar hela säsongen och var fina i rabatten.





Idag har det varit en riktig "slappardag" med regn ute, egentligen inte alls bra för jag har min stora rabatt som är jättefull av ogräs som måste rensas bort så jag hade behövt var ute men.....rensa ogräs i ösregn är ju inte det roligaste man kan göra..

Önskar Er en trevlig söndagkväll !

Mia

söndag 11 september 2011

Puss på dig lilla lövgrodan!

Igår natt när Dennis kom hem så satt denna lilla lövgroda på fönstret på ytterdörren och tittade honom djupt i ögonen...vem vet kanske det var en liten grodprinssessa. Kanten som den sitter på är inte bredare än 2 cm och fönstret sitter en meter upp på dörren så hur grodan har kommit upp dit kan man ju fråga sig? kan dom hoppa så högt eller klättra rakt upp på en dörr???
Fotot är inte så bra för han fotograferade den från insidan.


Så här ser mitt stenparti ut i dagsläget. Lite rostiga hjul har satts på plats och lite fler växter bl.a dvärgruta, bergstenfrö(har underbart blå blommor liksom gentianian), rödbladig sedum,3 lavendel uppe i bakgrunden och mina 2 lewesior.

Jag har försökt att lägga ut lite mer sten och gjort 3 olika ytor med småsten där jag har satt mina Lewesior.
Mamma gjuter i betong så den här fina rosen har jag fått av henne och tre hjärtan la jag också på denna platsen. Nästa steg blir att ta dit ännu fler stenar så det blir ett riktigt stenparti.


Just nu öser regnet ner här igen...men numera blir man ju mer förvånad om det inte regnar nån dag....

lördag 10 september 2011

Blommig fredag!

Igår startade Blommig fredag igen hos Katarina med bloggen Roses and stuff och jag missade det så jag hoppar in en dag försent.
Temat var valfritt så vad kan då passa bättre än att visa min absoluta favorit i trädgården - Gentiania. Som en del av er säkert redan har märkt så är blått min färg och denna blomma har den mest fantastiska blå färg. När man tittar in blomman så är det som att se ett fantastiskt konstverk.


fredag 9 september 2011

Bygge, Heuchera, Näva och Elefantgräs....

Känner att jag ligger lite bak i bloggandet när det gäller bygget, så här långt hade vi kommit för ca 3 veckor sedan som ni ser på första bilden. Allt stenkross är utlagt så långt det räckte...vi behövde mer så vi väntar fortfarande på att få hem ett lass till men det var ju inte gratis så det har fått vänta lite.
Även den lilla rabatten intill dammen har fått jord.....och vi har gjort en smal rabatt som går framför stenläggningen och börjar i rabatten med den stora stenen i.

Här har jag lagt en tunn metallplåt i bakre kanten av rabatten för att inte jorden ska åka ut i stenen, kanske inte så snyggt men det får duga tills jag kommer på en bättre lösning. Plåten är inte av den sorten som rostar nämligen och det hade jag ju önskat egentligen men Jerry hade denna hemma så det fick bli så.
Här har jag burit sten igen och byggt en stenkant runt rabatten...slit och släp!!
Äntligen!!! jag har fått jord i stenpartiet och hunnit flytta dit lite växter, bla tre plantor av gräslilja, lila och gula, ett randgräs i minivariant, krypmalört och mina två såpnejlikor....mer ska det bli och även mer sten ska flyttas dit. Takpannorna tog Jerry bort igen...han vet inte riktigt om det ska muras helt och hållet nu istället - den lilla bäcken alltså som ska rinna ner i dammen....vi får se var det slutar..???
Nu hoppar vi fram några dagar och vips så har jag fått växter i rabatten också, stor ormrot, kärleksört, 2 st heuchera"midnight rose, röd/brunbladig näva "Elisabeth Ann" o ett elefantgräs "Malepartus". Allt går i en vinröd ton.
Gräsets vippor är också vinröda.
Mitt i stenläggningen har jag planterat min lilla Rönnspirea i ett cementrör för att hindra spridningen av rotskott lite...för det är den specialist på att skicka ut.
Sist idag blir min vita trädgårdsamaryllis som jag köpte som lök på Malmömässan i våras...VIT??? ja det samma undrar jag...tycker inte att den ser speciellt vit ut eller är jag plötsligt färgblind??( Skulle vara vit enligt försäljaren)
Nu är jag snart framme i nutid vad gäller bygget, kommer fler bilder snart på vad jag gjorde i stenpartiet förra helgen innan jag blev liggande i världens kanonförskylning som har hållit mig hemma från jobbet hela veckan...men nu börjar jag känna att det går åt rätt håll.

Önskar Er en trevlig helg!
Mia

onsdag 7 september 2011

Mitt paket kom igår !!

Jaha, det måste vara hennes tulpaner eller nån annan växt hon har beställt tänker ni...men inte! Ända sedan jag för något år sedan fick se en Iron Fairy så har jag tänkt köpa en men det har inte blivit av.För ett par veckor sedan gjorde jag slag i saken och beställde en och igår kom paketet.
Ett liten brunt paket och inuti ligger en söt liten metallbox ......

När jag öppnar locket så ligger allt nerbäddat under ett gammalt australienskt tidningspapper.......


....och i lådan finns en liten påse i läder, en liten glasburk med "Fairy dust" och .....


...i påsen ligger min egen lilla "Erin" som hon heter. Visst är hon söt!


Utanpå påsen sitter intruktioner.....


Erin fick sitta i mitt sovrumsfönster inatt där morgonsolen sticker in tidigt.


Erins plats skall sen vara ute vid vår lilla damm när den är klar.


Enligt sagan fann några australiensiska barn en trädgård med järnböcker som ledde til att man upptäckte att några vresiga gruvarbetare bodde under trädgården och hade under århundraden brutit malm och tillverkat små järnälvor. Varje älva representerade en del av trädgården ovanför och tillverkade för den delen. När en älva var färdig fördes hon i skydd av mörkret till trädgården där hon sedan väntade på att få liv av solens strålar.



Namn: Erin
Född: ca 1899
Personlighet: Snäll, tyst, pratar mjukt, originell
Tillverkad av Gruvmalm 1, 2 och 3
Vingar: grodfötter simhud
Tillverkad för: Vatten, damm och lotus blomman
Höjd: 10 cm
Dikt:
Erin är mitt namn, precis som havet,
så fri, vatten är livet för mig.
En ström, en sjö, en liten del omfamnar jag,
och solen och månen reflekteras i mitt ansikte!
grodyngel och paddor, sädesärlor och smygar,
fjärilar och bin, de är alla mina vänner!
I löven på den vackra Lotus ligger jag.
Och drömmer och leker bort dagarna!



Skulle ni liksom jag fastna för denna söta lilla älva så kan ni gå in på Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik och titta på flera älvor.

måndag 5 september 2011

Stenpartibygge del 2

Tack vare denna regniga sommaren så har Jerry haft tid att hjälpa mig ganska mycket med stenpartiet(tala inte om att jag har skrivit detta för han som är bonde har ju inte gillat allt regn såklart). Vi började med att lägga ett lager med stenar i botten och täckte sedan med vit markduk som ni kan se i bortre kanten, sen ett lager med grus.....vi hade lagt dit de två stora stenarna redan i våras och tanken är ju att dom ska sticka upp ur jorden sedan när allt är klart. Egentligen så borde vi nog ha lagt duken under stenarna men dom har jag kastat dit under sommarens gång när jag fyllde på ny jord i mina rabatter och rensade ut stora sten, så vi orkade inte ta ut dom först och sen lägga dit dom igen.

Här kan ni även se vår lilla bunke som ska bli en liten damm...ja bunke kallar jag den för den har från början varit ett stort "Bagetru" som det heter på skånska..alltså ett stort kar som man har bakat bröd i på nåt bageri en gång i tiden..men den har varit damm innan vi fick den med små guldfiskar i........får väl se om det flyttar i några guldfiskar i den igen så småningom....


Han kliar sig i skäggstubben för det var inte så lätt som han hade trott att få det till att bli bra och att få ett lagom fall neråt...fortsättning följer senare...


Nu har han grävt bort all jord ca en halv meter ner och markduken är på plats och nu ska bara all stenkross läggas ut i ett jämt lager som grund.

Har legat i förskylning hela helgen men igår var det jättefint väder så jag tog en liten promenad med kameran och letade guldkorn. Bloggvännen Anna vattenkanna hade ett så fint inlägg om just guldkorn häromdagen, gå gärna in och läs.
Jag hittade dessa guldkorn i trädgården.
Kärleksört, rödbladig fläderblomma och varigerad Drakmynta.




Vi ses snart igen med bilder på hur arbetet går framåt med stenpartit.