måndag 31 oktober 2011

Penstemon Digitalis "Huskers red" Fingerborgshatt

När jag sitter här framför datorn så är det detta jag ser när jag tittar ut genom fönstret...ett vackert höstträd och löv som faller mot marken.Funderar lite på vad jag ska ha för inlägg idag men det får bli ett om en av mina favoriter i den soliga rabatten......
Fingerborgshatt
Den trivs i soliga lägen och blommar villigt hela juli månad och klipper man ner den sen så kommer en blomning till. Har mörkt gröna blad som går vackert över i rött och mörkröda skälkar.
 Men andra ord mycket vacker!!
 Blommorna är små vita klockformade och med mörkröda strimmor inuti klockan.

 Den blir ca 50-70 cm hög och den är stadig för vinden.
Lätt att dela och få nya plantor av.


Vilka är Era favoriter?

Mia

tisdag 25 oktober 2011

Det kan inte vara så här vackert i stan?

Efter jobbet idag tog jag hundarna med mej på en promenad. Vi hamnade hos grannen med rosenkvittenbusken som jag berättat om tidigare. Vi bestämde oss för att träffas en dag nästa vecka för att tillsammans göra kvittenmarmelad och jag fick plocka hälften av frukten med mig hem.
Nu ligger dom i en skål i köket och sprider en härlig doft.
 På väg hem var jag bara tvungen att ta upp kameran...den här bilden fick mig att tänka på Raskens eller utvandrarna av Wilhelm Moberg. Jag kan se framför mig Karl-Oskar och Kristina gå längs vägen.....visserligen var det uppe i småland och det var nog en grusväg dom gick på men det kan väl kvitta....

 Om det inte hade varit för att grinden är lite modern så kunde detta ha varit deras kohage.....
 Är det inte vackert så säg?
 För mig är det helt otänkbart att bo i stan men det har kanske sin tjusning inte vet jag....

Tack för att du vill titta in till mig idag !
Mia

lördag 22 oktober 2011

Idag när höstsolen föll på mina hostor så.....

....blev det så här underbart vackert.
 Varför man säger att gult är fult är ju helt obegripligt när man ser dessa bilder där de gröna hostorna sakta förvandlas till gula.

 Rödbladig smällspira "Diabolo" i vacker kontrast till de gula hostabladen.

Jag önskar Er alla en härlig lördagkväll för nu ska jag gå och packa lite saker eftersom jag, Julia, min syster, mamma, och kompis imorgon ska åka till Ullared och shoppa.
Mia

fredag 21 oktober 2011

Blommande fredag

Temat för idag är APTITRETANDE och vad kan vara mer aptitretande än ett gammalt äppelträd fullt med färgglada äpplen. Just detta gamla äppelträdet står ute i vår hästhage och vartannat år så är det fullt med äpplen.



Tänk vad mycket man kan göra med denna frukt, äppelkaka, äppelmos, äppelmarmelad, äppelmust, äppelcider, äppelgelé osv...osv listan kan göras lång.






Vill Ni se fler aptitretande bidrag så gå in HÄR !


Trevlig helg !


Mia

tisdag 18 oktober 2011

Jag har gjort höstkrans till dörren.

Efter att ha läst om hur många andra gjort jättefina höstbollar och kransar så var jag ju tvungen att prova själv. Jag började med att göra en ring av grov ståltråd som jag sen klädde in med tidningspapper. För att inte pappret ska bli blött så virade jag plastfolie runt och tejpade fast.

Arbetshandskar på och ut i hästhagen för att plocka mossa som det finns gott om på stenar.
Sen lindade jag bara på mossan på kransarna med vanlig sytråd......lite gräs och småpinnar följde med men det är bara charmigt tycker jag.
Lite knepigare var det att hitta blommor som passade och som var lätta att sätta fast men på den första kransen har jag Kärleksört, Fairyrosor och Rudbeckiafröställningar.
På denna har jag röda bär, rudbeckia och ulletternell.
 Fairyrosor, ulletternell och rudbeckia.

Den översta kransen pryder nu min ytterdörr och de andra gav jag till min syster och mamma.

Vill ni också få inspiration så gå in här och titta!

Mia

söndag 16 oktober 2011

Frostbitna Rosor, Dahlior och Höstanemoner.

 I fredags kväll hade vi en underbar rosa/orange kvällshimmel och det kändes som det var frost på väg.......och mycket riktigt när vi vaknade i lördags morse såg det ut så här i trädgården, det är på nåt sätt en skön känsla när frosten kommer för då vet man att nu är det höst och det är dags att ta fram alla stearinljus och värmeljus och man kan mysa inomhus i höstmörkret och låta livet i trädgården gå i ide för några månader framöver.
 Många av de blommorna som fanns kvar var riktigt frostbitna, här en Höstanemon.
 En frusen liten ros
 Jag har tre stora plantor av denna småblommiga Dahlian och idag har jag grävt upp dom och lagt på vinterförvaring i källaren.

Jag tar aldrig bort det vissna på Rudbeckior på hösten utan låter dom stå kvar hela vintern. Dom är lika fina med lite frost eller snö på som när dom blommar på sommaren. Här en vit Rudbeckia.

Det blev något fel för några av er upptäckte kanske att det kom in dubbla Blommig fredag inlägg och två av er hade kommenterat det sista av dom som jag nu har plockat bort. SORRY!!!
Vill också passa på och TACKA för alla fina tips på vad busken var. Nu ska min kära granne Elsa och jag koka Rosenkvittenmarmelad.
Tack för att ni tittade in till mig och jag blir jätteglad om ni vill skriva en liten rad!

Mia

fredag 14 oktober 2011

Blommig fredag "Giftigt"

Denna veckans tema på Blommig fredag kunde inte komma lägligare.
Min granne Elsa behöver hjälp!

Hon har denna buske i sin trädgård men vet inte vad det är.
Busken är ca 80 cm hög och full med gula frukter.En del liknar äpplen på formen och andra päron men de är ungefär hälften så stora.Påminner lite om små minipumpor.





Kan någon hjälpa oss? Är frukterna GIFTIGA?

Vill ni se fler giftiga inlägg så besök Katarinas blogg Roses and stuff


onsdag 12 oktober 2011

En härlig känsla att bara kunna promenera runt....

....i trädgården och njuta av det som finns kvar utan att känna att man måste ta fram spade eller kratta och göra nån nytta, för det är KLART!!!! Under körsbärsträdet hittade jag två vivor som visar lite höstblommor.


Myskmalvan blommar för andra gången hur fint som helst!

Har inte så många växter har jag upptäckt som riktigt fina höstfärger men Amsonian är en av dom i alla fall.....

...och den vanliga korallkornellen är en annan som har härligt röda blad nu och fina bär.

Den vitbrokiga kornellen är också fin men får inte så vackert röda blad som den andra.

söndag 9 oktober 2011

Trädgården från olika vinklar

Efter flera helger av hårt arbete med att flytta buskar , perenner så kunde jag idag äntligen  anse  mig som färdig så nu kan det bli frost och höst när det vill. SKÖNT!!!
Tänkte visa min trädgård från lite olika håll och vinklar. På bilden  så står jag uppe i vänsta hörnet och fottar och som ni ser så har jag en ganska stor öppen trädgård som jag jobbar med att få lite mer lummig . Detta året har jag köpt en del nya buskar och en del har bytt plats som jag sa. De båda kornellerna  har tidigare stått längst bak i den stora rabatten i mitten med möllan men maken tyckte att de inte kom till sin rätt där och dessutom så syntes inte paradisbusken som stod mellan dom så vi flyttade ut dom på var sin sida om rabatten och det blev bra tycker jag.

Här står jag i högra hörnet och tittar ner under mitt  körsbärsträd där jag har mitt woodland (vet inte om  det är ett riktigt sådant men nånting ditåt i alla fall). I hörnrabatten  här närmast kan man se vissna blommor från Rudbeckia och Klippstånds sticka upp. 

Istället för Kornellen så flyttades en av mina pioner dit bredvid paradisbusken.

Här är en bild tagen från fönstret på ovanvåningen på stenpartiet och stenläggningen runt om...... 

.....och tittar man åt andra hållet så ser man hörnrabatten uppe i hörnet som jag stod bakom på andra bilden. Har planterat en Fjärilsbuske här närmast och borta till höger en Doftschersmin. 

Här närmast en plymspirea också nysatt och den brokbladiga kornellen bakom.
Woodlandet fotograferat från gårdsplanen.
Har även hunnit få ner lite tulpanlökar i jorden så nu kan frosten komma när den vill sen är det bara dahliorna kvar som ska in.

Kul att du ville titta in till mig!

Mia

fredag 7 oktober 2011

Skönheten och odjuret

Då var det fredag igen och Blommande fredag, veckorna bara rusar förbi!
Veckans tema var lite svårt tyckte jag först för skönheter är ju inget svårt att hitta i trädgården men odjur är ju lite svårare.Mitt bidrag får bli fyra olika skönheter med ett litet odjur på varje, det är ju inte riktigt rättvist att kalla dom för odjur för utan dom hade vi inte haft några skönheter(gäller ju humlan i alla fall)

Vill du se fler tolkningar av temat så gå på Katarinas blogg Roses and stuff