tisdag 29 november 2011

American Pillar - Rosbåge eller inte ????

Hittade den här gamla trälådan bland Jerrys gamla maskiner i somras och kan man tänka jag fick den.
Har haft sommarblommor i den innan men nu har jag fått lite julstämning i den med lita tomtar och små lyktor, jag skulle gärna lägga dit fler små nissar men vår busiga hund tar dom och bär iväg med dom och tuggar på dom. Håller nu tummarna för att hon låter bli mina fina flugsvampar som jag inte kunde låta bli att köpa häromdagen.


Betällde en klängros tidigt i höstas på Tågarps trädgård och hade nästan helt glömt bort det när dom ringde och sa att den var kommen. Nu är den på plats i rabatten där min asklönn stod innan, trädet fick nån konstig svampsjukdom och ville inte alls växa och vara fint så nu tog mitt tålamod slut och den grävdes upp för att ge plats åt min "American Pillar" ros. Hade först tänkt att ha den på en båge men har nu bestämt mig för att göra en hög ställning av armeringsjärn istället. Den får jättefina rosa blommor med ljust öga och kan växa ca 4 meter på en sommar så det gäller att jag gör en tillräckligt hög ställning.........
........nu i skrivandets stund så slår det mig plötsligt att det skulle kanske ändå bli fint med en båge som går bakåt mot hörnrabatten...skulle kanske bli fint att gå genom den bågen när man går runt denna rabatten...????? tål att funderas på....
Ni ser att trädet står längst bak i den runda rabatten och där står alltså rosen nu....ska bågen gå rakt bak till mitten av hörnrabatten eller mot någon av kanterna? Vad tycker ni? Tar gärna emot tips och åsikter om detta. Kanske någon av er har en American Pillar och vet vad som är bäst för den?

Rosen är ett jättefint exemplar med många fina grenar på.......så den blir nog fin nästa år.....

 Tack för att Ni tittade in till mig och vill ni skriva en kommentar om min ros eller något annat så blir jag jätteglad!

Mia

7 kommentarer:

 1. Vilket mysigt arrangemang! Du får prata allvar med voffsingen så hon låter bli ditt pynt ;-)
  När det gäller rosen, fick jag en knasig syn. Jag ser något paraplyliknande, armar som sträcker sig över rabatten. Fast då kanske rosen skuggar för mycket... Glöm det, trötta torparkärringar får så konstiga idéer, hihi.

  Tisdagskram från Lisa

  SvaraRadera
 2. Så mysigt litet tomteland du gjort! Jag gillar rosbådar, så hos mig hade nog rosen fått klättra på en..Men, armeringsjärn är också fint och skulle passa ihop med träden på din bild!
  /Cika

  SvaraRadera
 3. Hm torn känner jag när jag ser översiktsbilden.
  En båge skulle självklart vara fint men att gå under en sån med en sån kraftig växande ros kan vara vanskligt...vi har 3 bågar o den med New Dawn funkar bra.Men honungsrosen o Seagull är faktist inte så kul o jag ångrar placeringen av roserna...sambon fastnade i taggarna i pannan o det tog tvärstopp!Gissa om han svor..det kunde lika gärna varit ögat...blodet rann..Så tänk lite på det är mitt tips!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 4. Håller med Helena om ett rostorn! Jag har inte själv "American Pillar" men den ser ut att vara taggig. Där hade jag kanske gjort ett högt torn av armeringsjärn för rosen att växa i på höjden. Inte så lätt med en rosbåge om rosen är såpass stor som den här rosen är.
  Kram Margot

  SvaraRadera
 5. Så fint du gjort det. Även jag skulle valt ett torn. Båge tycker jag är svårt att få snygg med en så kraftigväxande ros. Har själv satt Valdemar vid en båge och grenarna är långt utanför bågen eller inne i den och jag tycker jag stod ständigt på en stege och klipper vid den rosen. Till slut gav jag upp och släppte upp den i ett träd bredvid.... inte alls så snyggt och prydligt som jag tänkt mig.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Ja rosbåge eller inte. Svårt. Har själv en American Pillar någonstans åtminstone stod det när jag köppte den att det var en sån. Men har ej sett någon sådan blomma hos mig, men hoppas än den kanske frös ner senaste vinter. Ha en fin helg/Gela

  SvaraRadera
 7. Hej Mia! Rosenbåge är så fint. Jag grunnar på om du inte kan göra nån slags spalje av armeringsjärn där i bakkanten. Den är ju så snyggt med armeringsjärn mot vackra rosor. Ja, det är förresten snyggt mot all växtlighet.
  /Anette

  SvaraRadera

Tack för att du tog dig tid att skriva en hälsning.Jag läser alla med glädje!